سنکرونیزاسیون
سینا اعزاز شهابی | شنبه, ۸ شهریور ۱۳۹۳، ۰۱:۳۱ ب.ظ
1) ولتاژ های شبکه و مولد برابر باشد.
2) فرکانس های شبکه و مولد با هم برابر باشند.
3) توالی فازها یکسان باشد.
4) فازهای همنام با هم همفاز باشند.
برای برقراری اتصال، ابتدا ما با افزایش دور، فرکانس و با افزایش جریان تحریک موتور جریان مستقیم محرک مولدمان، ولتاژ را آنقدر افزایش می دهیم تا با فرکانس و ولتاژ شبکه برابر شوند.
حالا برای برقراری چهار شرط اینگونه عمل می کنیم:
برای برقراری شرط 1 و 2 در دو طرف مدارمان، ولتمتر و فرکانس متر قرار می دهیم و ولتاژ و فرکانس مدارمان را با ولتاژ و فرکانس شبکه یکسان می کنیم.
برای برقراری توالی فازها از دستگاهی به نام RST سنج استفاده می کنیم. این دستگاه را در دو طرف کلید امتحان می کنیم تا از برقراری توالی فازها مطمئن شویم.
از دستگاهی به نام سنکرونسکوپ برای دیدن اختلاف فرکانس و اختلاف فاز استفاده می شود که به وسیله این دستگاه می توانیم برقراری شرط چهارم را بررسی کنیم. در این دستگاه باید عقربه دقیقا روی صفر تنظیم شود و آنگاه شرط چهارم برقرار است و حالا ما می توانیم ژنراتور مورد نظرمان را با اتصال کلید به شبکه متصل کنیم پس از اتصال این کلید، ژنراتور ما جزو شبکه شد.
اگر توان مکانیکی اعمالی به محور ژنراتور سنکرون متصل به شبکه افزایش یابد چه اتفاقی می افتد؟
بعد از وصل کلید ولتاژ و فرکانس و به طبع آن سرعت هیچ تغییری نمی کند و آنچه را که می توانیم تغییر دهیم، توان اکتیوی است که به شبکه می دهدوآن توسط نیروی مکانیکی ورودی آن است.
لازم به ذکر است که ما می توانیم تا قدرت نامی ژنراتور از آن انرژی بگیریم و از آن بیشتر به مولد ما آسیب وارد می کند. برای اینکه این مقدار را در کنترل داشته باشیم و همچنین برای مشاهده ، گرفتن یا دادن توان از مولد به شبکه از واتمتر استفاده می کنیم. اگر واتمتر ما توان منفی را اندازه گیری کند، نشان دهنده آن است که مولد ما به شبکه توان اکتیو می دهد و در غیر این صورت و در حالی که توان نشان داده شده توسط واتمتر با علامت مثبت باشد، نشان دهنده آن است که مولد ما به جای آنکه به شبکه کمک کند ، تبدیل به مصرف کننده شده و برای شبکه بار اضافی شده است.
این نکته را می توان بیان کرد که از ماشین سنکرون عموماً به عنوان مولد استفاده می شود و این در صورتی است که این ماشین سنکرون ماشینی دو طرفه است. یعنی هم می تواند مولد باشد و هم موتور. پس هم می تواند به شبکه کمک کند و هم می تواند به صورت موتور برای شبکه بار محسوب شود.
در دستگاه سنکرونسکوپ وقتی اختلاف فرکانس ناچیز شود، عقربه دستگاه در جهتی که فرکانس آن طرف زیاد است شروع به چرخش می کند. در این دستگاه، سمت 2 برای ژنراتور و سمت 1 برای شبکه است. این دستگاه زمانی که اختلافی بین فازها نباشد دقیقاً روی صفر می ایستد . هر چه سنکرونیزاسیون بهتر باشد در لحظه کلید زنی ، واتمتر به صفر نزدیک تر است که به این حالت، حالت شناور می گویند. یادمان باشد در مدارات سه فاز تنها پارامتری که علامت دارد توان است.
در ماشین های ایده آل در لحظه ای که توان صفر است و به طبع آن جریان صفر است ولی درماشین هایی که ما دراختیار داریم به خاطر وجود تلفات آهنی این امر تحقق نمی یابد. هر گاه توان اعمالی به محور موتور صفر شود، جای موتور عوض می شود.اما اگر یکی از شرایطی که برای اتصال مولد به شبکه ذکر شد، برقرار نباشد، مولد هنگام کلید زنی با ضربه شدیدی سعی دارد تا خود را با شبکه همگام کند و در این صورت به اولین جایی که آسیب می رسد، محور مولد و محور موتور کوپل شده با آن است. می توان تصور کرد اگر همچنین اتفاقی در اضافه کردن مولد های بزرگ نیروگاهی به شبکه بیفتد، چه ضربه ای به تاسیسات تولید برق می زند.