دیسپاچینگ
اهداف و شرح و ظایف دیسپاچینگ
١- پایش ، نظارت ، کنترل و حفظ پایداری و بهره برداری بهینه از شبکه انتقال و فوق توزیع
۲- برنامه ریزی قطعی های درخواستی جهت تعمیر ، سرویس ، نگهداری و توسعة شبکه انتقال و فوق توزیع - هماهنگی و نظارت بر تعمیر ، سرویس ، نگهداری و توسعة سیستمهای مخابراتی ( بی سیم _
سلسله مراتب دیسپاچینگ
از آنجایی که حفظ ایمنی ، پایداری ، برنامهریزی و بهره برداری بهینه از شبکه تولید و انتقال به عهده دیسپاچینگ ملی میباشد ، کلیه دیسپاچینگ منطقهای ، نیروگاهها و کلیه پست ها و خطوط ٢٣٠ و ٤٠٠ کیلوولت و نیروگاههای با ظرفیت کمتر از ١٠٠ مگاوات ، با توجه به دستورالعمل شرایط تفویض اختیار از طریق دیسپاچینگ مناطق اعمال میگردد .
طراحی سیستم دیسپاچینگ بایستی به گونهای باشد که علاوه بر منطبق بودن با ساختار شبکه برق ، با ساختار فعلی وزرات نیرو و روش فعلی بهره برداری همخوانی داشته باشد و در عین حال قابلیت انعطاف جهت هماهنگی با ساختارهای آتی وزارت نیرو یا روشهای بهره برداری در آینده را داشته باشد .
سطح ١ : دیسپاچینگ ملی (System control Center – SCC )
با توجه به اینکه فرکانس یک مفهوم متمرکز بوده و یکی از شاخصهای اصلی پایداری و تعادل بین میزان تولید و مصرف برق میباشد ، کنترل فرکانس شبکه به مرکز ملی سپرده شده است . ابزار مرکز کنترل ملی جهت تثبیت فرکانس شبکه ، مدیریت تولید واحدهای بزرگ میباشد . این متن برگرفته از سایت مهندسی برق قدرت و شبکه های انتقال و توزیع مهندس هادی حداد خوزانی می باشد سیستم دیسپاچینگ ملی با نصب تجهیزات اسکادا در نیروگاه های بزرگ ، ضمن قرائت تولید هر واحد و وضعیت آنها با استفاده از نرمافزارهای کنترل از راه دور تولید ( نرمافزار AGC ) چه به صورت دستی و یا خودکار بار واحدها را متناسب با فرکانس شبکه کنترل مینماید . بدین منظور لازم است که کلیه نیروگاهها و پستهای توزیع برق با این مراکز ارتباط داشته و اطلاعات آنها دریافت گردد .
سطح ٢ : دیسپاچینگ های منطقهای ( Area Operating System – AOC )
دیسپاچینگ منطقهای کنترل ولتاژ و بار شبکه انتقال را بر عهده دارد . با توجه به اینکه ولتاژ یک مفهوم غیرمتمرکز میباشد و شبکه انتقال کشور بسیار گسترده میباشد ، لذا شبکه انتقال به مناطق کوچکتری تقسیم شده است تا کنترل بار و ولتاژ هر منطقه به صورت غیرمتمرکز انجام گیرد .
هم اکنون شبکه انتقال کشور به شش قسمت تقسیم شده است :
١- منطقه شمال شرق که مرکز دیسپاچینگ آن در مشهد میباشد . ( NEAOC)
۲- منطقه شمال غرب که مرکز دیسپاچینگ آن در تبریز میباشد . ( NWAOC)
۳- منطقه جنوب شرق که مرکز دیسپاچینگ آن درکرمان میباشد . ( SEAOC)
۴- منطقه جنوبغرب که مرکز دیسپاچینگ آن در اهواز میباشد . (SWAOC )
۵- منطقه مرکزی که مرکز دیسپاچینگ آن در اصفهان میباشد . (ESSC )
۶- منطقه تهران که مرکز دیسپاچینگ آن در تهران میباشد . ( TAOC)
و در آینده نزدیک نیز سه مرکز زیر اضافه خواهد شد :
۷- منطقه غرب که مرکز دیسپاچینگ آن در کرمانشاه میباشد .
۸- منطقه فارس که مرکز دیسپاچینگ آن در شیراز میباشد .
۹- منطقه شمال که مرکز دیسپاچینگ آن در ساری میباشد .
سطح ۳ : دیسپاچینگ محلی ( Regional Dispatching Center – RDS )
مراکز دیسپاچینگ محلی به مراکز دیسپاچینگ فوق توزیع معروف هستند و کنترل و بهره برداری از شبکه فوق توزیع را در شهرهای بزرگ به عهده دارند .
محدوده عملکرد این مراکز عبارت است از :
١- کنترل وبهرهبرداری از شبکه ٦۳کیلوولت و نیز پستهای ۲٠/٦۳ کیلوولت
۲- کنترل و بهرهبرداری از شبکه ١۳۲ کیلوولت و کلیه پستهای (۳۳ )۲٠/١۳۲کیلوولت واقع در سه منطقه تهران ، مرکزی و جنوب غربی کشور
۳- کنترل و بهره برداری از پستهای (۳۳ )۲٠/١۳۲کیلوولت که به صورت شعاعی در سه منطقه شمال شرق ، شمال غرب و جنوب شرق قرار گرفتهاند .
۴- کنترل و بهرهبرداری از طرف ( ۳۳ )۲٠کیلوولت کلیه پستهای (۳۳ )۲٠/١۳۲کیلوولت در کلیه مناطق .
سطح ۴ : دیسپاچینگ توزیع ( Distibution Control center – DCC )
این مراکز دیسپاچینگ ، شبکه ١١ ، ۲٠ ، ۳۲ کیلوولت و نیز پستها ٠۴/ ١١ ، ٠۴/۲٠ ، ٠۴/۳۳ کیلوولت را در شهرها مورد بهره برداری و کنترل قرار میدهند .
محدوده عملکرد این مراکز به شرح ذیل میباشد :
١- کلیه خطوط ( ١١ )۲٠ کیلوولت
۲- تجهیزات فشار قوی داخل پست های ۴٠٠کیلوولت / ( ١١ )۲٠
این مراکز عموما" به اداره اتفاقات یا مراکز حوادث موسوم میباشند . در حال حاضر در شهرهای متوسط و بزرگ شبکه فشار متوسط توسط دو یا چند مرکز حوادث یا اداره اتفاقات مورد بهره برداری قرار میگیرد .
سطح۵: دیسپاچینگ فشار ضعیف
شبکه فشار ضعیف از شینه ۴٠٠ ولت پستهای فشار متوسط تا کنتور مصرفکنندگان خانگی توسط نواحی یا مناطق ۴٠٠ ولت تحت نظارت و کنترل قرار میگیرد . تعداد این نواحی با توجه به گستردگی و وسعت شهرها ممکن است به ۲٠ نیز برسد .